2018-10-15 07:25 #0 av: lenaburkut


Vilka är de konstigaste böckerna ni har läst? Vad är det som gör dem så konstiga? I vissa fall är det ren absurditet, i andra fall är det att man ständigt frågar sig själv varför den boken skrevs egentligen? Vem är den för? Ibland är det för att boken har skrivits som en slags utmaning för författaren. Här kommer några knasiga böcker som exempel. Kom gärna med fler!

”Finnegans Wake” av James Joyce. Den här boken hörde jag talas om tack vare psykonauten Terence McKenna, vars egna verk kan få det att snurra i skallen på en. Finnegans Wake var en av hans absoluta favoritböcker och det är den även för många andra människor. För oss vanliga dödliga är det en märklig, drömliknande ström av medvetande som på något vis har fångats på papper. Om ni någonsin har sett Reggie Watts standup så kanske ni kan föreställa er hur det är att läsa Finnegans Wake. Det är väldigt poetiskt, lyriskt och roligt, men i slutändan fullkomligt obegripligt. Starkt rekommenderad läsning för den som föredrar att drömma. ”They were yung and easily freudened.”

”Dåm såm har snippa får bestema” av… En massa barn. Det finns inte många böcker som är skrivna av barn för vuxna. Närmare bestämt är det en bok som består av en samling lappar skrivna av barn, exempelvis om att Tilde är en bajskorv eller om när vuxna lovar att leka och sedan sviker en. ”Hjärtskärande sanningar och värmande gapskratt när barn fattar pennan” sägs det om boken och det stämmer bra!

”Weird Sports” av Michael Teitelbaum är en bok om, ja, konstiga sporter. Det är skillnad på en sportbok, där man kan använda en bonuskod betway, en bok om sport och en bok om världens konstigaste sporter. Har du testat Schackboxning? Vad sägs om fot-tennis? Ostrullning eller strutsracing? Vad gör en sport konstig? Som barn kunde vi hitta på egna sporter och spel när det inte fanns annat att göra – det är väl så alla sporter blev till från början? Det finns betydligt fler sporter än bara fotboll och hockey, så varför inte läsa Weird Sports för att få insikt i varför man springer maraton till nordpolen eller rullar tunnor i Italien.

”Alphabetical Africa” av Walter Abish är en sån där ”utmaning för författaren”-bok som leder till riktigt konstiga handlingar och fraseringar. Boken är nämligen utformad så att varje kapitel lägger till en bokstav från alfabetet. Det första kapitlet använder endast ord som börjar på A, det andra kapitlet använder ord som börjar på A eller B, det tredje på A, B eller C och så vidare. När det engelska språkets alla 26 bokstäver är inkluderade så tar nästa kapitel bort en bokstav istället och går tillbaka tills bara A-ord är kvar igen. Det blir synnerligen märkligt och svårförstått, men ändå fängslande på något vis.

Vilka är de konstigaste böckerna ni har läst?