Stockholm allmänt

Skulle jag kunna trivas i Stockholm?

2019-08-17 15:04 #0 av: Vash

Jag bor just nu i en relativt stor stad med cirka 150 000 invånare, men har ibland funderingar på att flytta till Stockholm för att åtnjuta de fördelar det finns med att bo där men är osäker på om jag verkligen skulle trivas där. Ibland funderar jag även på att flytta tillbaka till de trakterna jag kommer ifrån, till en mysig småstad med cirka 8000 invånare. Jag tycker om småstäder av många anledningar, men ser både fördelar och nackdelar med småstad vs storstad.

Som person är jag social och tycker om socialt umgänge, men har nästan en form av social ångest när det gäller stora folkmassor. Jag trivs med socialt umgänge i lugna miljöer med mindre grupper av personer. Jag tycker inte om i min nuvarande stad att gå på stan och shoppa en lördag för får panikkänslor av att det är för mycket folk överallt, så väljer oftast en dag och tid där det är lugnare. Jag kan inte säga att jag shoppar mycket alls längre dock, utan sköter nästan allt sånt på nätet, tycker det är så mycket smidigare att beställa och bara hämta ut paketen. Jag gör så med allt förutom kläder, och det är för jag tycker det blir för jobbigt gå och returnera paket hela tiden. Men har varit i centrum i butikerna i min stad kanske 2 eller 3 gånger det här året, så det är inte direkt så att jag behöver ha tillgång till massvis av butiker jämt. Jag trivs bäst hemma för det mesta, men kan såklart tycka om att gå ut också men då är det mer en mysig promenad vid vattnet, en picknick vid något lugnt ställe, ta en fika på något mysigt cafe eller gå till en restaurang då och då. Däremot uppskattar jag inte uteliv vad gäller barer och nattklubbar, det är inte alls min grej. Mycket av det som människor i Stockholm uppskattar tänker jag är utelivet och shoppingutbudet, särskilt barer och nattklubbar. Jag tycker shoppingen bara är jobbigare i Stockholm med alla köer och allt folk, har personligen ändå inte råd att handla på de exklusiva butikerna som bara finns i Sthlm och därför finns inget skäl egentligen till att bosätta sig där för den sakens skull. 

Fördelarna jag ser för min del är ökade karriärmöjligheter och väldigt mycket mer i lön (mellan 5-10 000 mer i månaden som anställd mot kommunerna här i mitt län och 15-20 000 mer i månaden som chef). Många säger ju att det är lite dyrare att bo i Sthlm men den skillnaden är det inte att det inte blir värt det ekonomiskt sett när löneskillnaderna är så brutalt stora. Men vet inte om jag passar att bo i en så stor stad, men fördelarna vad gäller karriär och lön är stora..

Anmäl
2019-08-17 16:29 #1 av: Jimmy.L

Stockholm är ju mer än bara innerstan, du har ju Värmdö, Vaxholm, Södertörn m.m som man kan bo vid som det bor mindre folk vid.

Jag bor i Södertälje och det tar 45 min med pendeltåg in till Stockholm City.30 min med bil.

Städer som Enköping, Strängnäs, Trosa, Eskilstuna, Nykvarn, Mariefred tar drygt en timme in med tåg eller bil så det finns många olika alternativ. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 17:10 #2 av: Vash

#1 Det tar drygt 1 timme med snabbtåg från min nuvarande stad till Sthlm så ska jag flytta dit känns det som jag iaf vill ha lite närmare, men det stämmer nog att jag skulle trivas bättre i någon mysig del av Stockholm med mer grönområden än innerstaden.

Anmäl
2019-08-17 17:17 #3 av: Jimmy.L

#2 Okej, det är lättare att hitta bostad utanför tullarna än innanför, räkna med 5-10 miljoner kr för en bostadsrätt om du har tur. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 17:41 #4 av: Vash

#3 Så mycket? Har sett lägenheter för 2-2,5 i områden som Hammarby sjöstad, Midsommarkransen, Bromma, Lidingö osv

Anmäl
2019-08-17 17:45 #5 av: Jimmy.L

#4 Det är utgångspriset ja, räkna med fler som budar på lägenheten.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 17:51 #6 av: Vash

#5 Var kan jag se slutpriser? Har du någon länk?

Anmäl
2019-08-17 17:55 #7 av: Jimmy.L

#6 Här kan du kolla olika områden. 

https://www.hemnet.se/salda/bostader

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 17:58 #8 av: Vash

#7 De flesta verkar slutat på 2-3,5 miljon, inte de 5-10 du pratar om.

Anmäl
2019-08-17 18:03 #9 av: Jimmy.L

#8 Beror ju på vilket område och vad för lägenhet du är ute efter, 1-2:or är ju klart billigare, 

Hammarby sjöstad, Midsommarkransen, Bromma, Lidingö som du nämner är ju inte innanför tullarna och du ville ju bo centralt.

Kika då på Östermalm, Norra Djurgårdsstaden, Kungsholmen, Gärdet, Norrmalm, Södermalm. Där har du innanför tullarna.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 18:19 #10 av: Vash

#9 Jag vet inte var jag skrivit att jag vill bo innanför tullarna men har jag det så är det av misstag, är helt fine med utanför tullarna.

Anmäl
2019-08-17 18:41 #11 av: Jimmy.L

#10 Jag föreslog i #1 olika områden utanför tullarna till dig med restid på max 1 timme in till stan som är trevligt att bo vid och har inte så stor befolkning.

Vad exakt letar du efter? Sjönära, skog och natur eller nära till tuben och pendeltåg? avstånd till City 10 min eller max 1 timme. blir lite enklare att ge tips. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 18:51 #12 av: Vash

#11 Jag menade mer stockholms län, inte enbart stockholms kommun - helst med mindre restid än 1 timme in till Stockholms C. Snabbtåg från Norrköping där jag bor nu tar 1 h 14 min så går det inte snabbare än så finns det kanske inte så stor poäng flytta ifrån släkt osv, tycker personligen 1 h 14 min är ett rätt jobbigt pendelavstånd att ha till jobbet varje dag. Max 30 min in till stan känns rimligt för mig.

Anmäl
2019-08-17 19:27 #13 av: Jimmy.L

Finns många områden norr och söder om stan,

Hammarby sjöstad nära till stan och vatten 

Gröndal Här finns ett trevligt café och nära till vatten.

Lidingö både grönområden och vatten.

Solna beror på vart man vill bo Haga parken finns i denna kommun.

Lidingö natur och vatten ligger nära.

Älvsjö centrum, nackdelen det känns lite mycket storstad och jag vet inte om buller från tågen påverkar.

Det är områden som ligger rätt nära stan.

Man bygger helt nytt område i Vega i Haninge kommun 20 min med bil och 24 min med pendeltåg från Stockholm.

https://www.haninge.se/bygga-bo-och-miljo/byggprojekt/vega-stadsdel/

Det är ju bara ett urval av vad som finns. Nacka har du med liksom områden längs gröna linjen och blå.

Jag är sällan norr om stan men det byggs ju mycket där med. Danderyd, Bromma m.m 

Hoppas du hittar något som passar dig. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-20 11:09 #14 av: Åsa S

Jag jobbar i Stockholm city men skulle aldrig kunna bo där tycker luften är rätt dålig och alla springer och har bråttom överallt det är hela tiden rätt mycket ljud. Jag bor i kungsängen vid ett naturreservat ca 1,5 km från pendeltågsstationen det går buss var 15min men det går bra gå med till tåget det tar ca 30min från kungsängens station till centralen. Jag känner stor skillnad i kroppen då jag kommer hem till lugnet här där jag bor + den friskare luften. Här har jag även 2 odlingslotter bara 200m från min lägenhet. Just nu trivs jag bra här men jag och min man funderar på att flytta till annan ort längre bort från Stockholm när vi blir pensionärer även om det är billigare med bostad här i kungsängen kan man få en rejäl villa med trädgård för våran lilla tvåa på annat håll

Med tanke på alla byten mellan pendeltåg, tunnelbana, buss så är nog en timmes restid till jobbet rätt vanligt i Stockholm  alla jobbar ju inte vid centralen utan man ska ta sig vidare med tunnelbana/buss och Stockholm är stort även innerstan jag tog bussen från Fridhemsplan till Gullmarsplan häromdagen och det tog en 20min och då var det inte i rusningstid, jag har 1tim till jobbet enkel resa.

Hade jag fått välja mellan Norrköping och Stockholm hade jag valt Norrköping (har bott i Norrköping när jag pluggade det är en fin stad med många magnolior i trädgårdarna, och det var ju rätt bra city med)


Anmäl
2019-08-20 11:44 #15 av: Vash

#14 Stockholm City lockar mig inte så mycket då jag inte är en person som vill leva uteliv ändå, och finns väl egentligen ingenting med Stockholm som lockar mer än att det finns bäst chanser till flest olika typer av jobb samt högst löner där. Lönerna för mitt yrke är (om statistiken stämmer, tvivlar nästan på det)  så extremt mycket högre så att det av den anledningen känns värt det att flytta till Stockholm, men skulle nog föredra att bo så som du beskriver - lite utanför så man ändå får känslan av en lugn tillvaro.

Har hört det att pendling i Stockholm är ofta lång tid, kollar man Eniro ex med bil tar det bara 20 minuter mellan Huddinge och Lidingö men gissar att den beräknade  tiden inte stämmer särskilt väl med tanke på bilköer.

Jag tycker egentligen Norrköping är för rörigt och för mycket folk, skulle nog trivas bra att bo runt trakterna Vadstena där jag växte upp, men det är lite svårt bo där med mitt jobb. Jag är (snart) socionom, och bor man i en så liten stad så blir man rätt begränsad till socialtjänsten eller ev enhetschef för äldreboende/lss-boende, närmaste boende för våldsutsatta kvinnor är i Linköping, närmaste Försäkringskassan är i Linköping, närmaste Migrationsverket är i Norrköping, här i Norrköping finns även flyktingmedicinskt centrum där man kan arbeta som kurator, och de tar in klienter från hela landet. Jag skulle kunna tänka mig flytta tillbaka till mina hemtrakter, men då skulle jag bli väldigt begränsad till socialtjänsten och sedan behöva pendla långt så fort jag ville testa på något annat, och skulle i längden hellre arbeta statligt - bättre löner och villkor än hos kommunerna, varierar dock kraftigt beroende på vilken kommun dock. 

Enligt Vision tjänar en enhetschef för ex äldreomsorg/lss-boende runt 20 000 mer i mån i Sthlm & Gävle än i övriga Sverige och en socialsekreterare runt 3-10 000 mer i mån i Sthlm beroende på vilken kommun man jämför med. Men enligt Saco lönestatistik bland medlemmar så skiljer det ungefär 3000-4000 för anställda socionomer och 5-7000 för chefer. 5-7 k i månaden är också ganska mycket skillnad och definitivt ev värt det flytta dit för, men 20 k i mån för exakt samma arbete är absurt.

Anmäl
2019-08-20 12:56 #16 av: Jimmy.L

Med tanke på att du vill bo så nära som möjligt så är nog Hammarby Sjöstad bästa stället, det går snabbt att ta sig in till Stockholm med buss eller spårvagn till Gullmarsplan och byta till tuben där eller med färja till Nybroplan.

Nackdelen är allt folk som du inte gillar, köer och trångt på tuben under rusningstiden. Jag hade nog valt pendla med med M/S Emelie från Hammarby Sjöstad in till Nybroplan.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-20 13:02 #17 av: Vash

#16 Jag har varit i Hammarby Sjöstad en gång, tyckte det var fint där så det låter som ett bra alternativ. Vad är M/S Emelie?

Anmäl
2019-08-20 13:06 #18 av: Jimmy.L

 M/S Emelie är lite som Djurgårdsfärjan fast hon är privatägd och går mellan Hammarby sjöstad till Nybroviken via Djurgården tar ca 20 min med henne. Biljetter köper man ombord finns även månadskort. Fördelen är att man slipper trängas i köer på väg och överfylld tunnelbana.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-20 13:26 #19 av: Vash

#18 Okej, det låter ju smidigt, men reser man då på samma SL-kort eller behöver man både SL-kortet och ett särskilt för den färjan?

Anmäl
2019-08-20 14:25 #20 av: Jimmy.L

#19 SL-kortet gäller inte på den färjan dom säljer egna kort ombord. Blir ändå billigare än att åka bil och att hitta parkering i stan är en utmaning, du kan även ha cykel med dig gratis på den färjan. 

Det har diskuteras om bilfritt i sthlm innerstan så det är något du även behöver ta hänsyn till samt alla byggprojekt, Nu är Slussen en enda stor arbetsområde och snart ska även Götgatan grävas upp. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-27 15:44 #21 av: Jimmy.L

Jag åkte med Emelie idag.

https://skargardsbatarna.ifokus.se/discussions/5d629fb8ce12c46d8a00e719-ms-emelie

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-27 20:31 #22 av: Chinesecrestedlover

#15 Tänk på att några tusen mer i lön kanske inte nödvändigtvis innebär mer i plånboken. Det är dyrt med ex. bostad i Stockholm men även andra utgifter kan ligga högre än andra delar av landet. Kanske du har tur och det blir mer eller otur och så äts den högre lönen upp av högre utgifter.

Som ett exempel: Väl medveten om att det inte handlar om tusentals kronor men det var det första jag kom att tänka på Skämtar högkostnadskort Sthlm (visserligen för ett par år sedan) = ca 1100 kr vs. högkostnadskort i Örebro = ca 900 kr (med reservation för att jag kommer ihåg fel siffror men för mig skiljer sig nu vårdkostnaden (sedan flytt från Stockholm, 2015). Det är ju för samma saker men kostar mindre här i Örebro. Samma sak har jag märkt när det gäller ex. veterinärkostnader osv. De ligger några hundralappar lägre här i Örebro jämfört med Stockholm och då pratar vi alltså på jämförbara kliniker/djursjukhus när det gäller ex. storlek, kompetens och utrustning samt så menar jag ju för samma sak som t.ex. vaccination osv. 

Många bäckar små heter det ju...och kanske åtminstone de där 5-7000 extra pengarna snabbt äts upp av diverse något högre utgifter... möjligen att det ju kan löna sig om vi pratar 20 000 kr mer i lön dock...men jag vet inte. 

Om man ska hyra sin bostad så ska man även vara medveten om att det inom Stockholms län krävs låååååååååååång tid (nu snackar vi att det ibland kan handla om typ. 18-20 år+ alltså) i bostadskö innan man kan bli aktuell för en lägenhet (och dessutom är det ju stor konkurrens kring de bostäder som finns).  Innan jag flyttade och sökte bostad inom Stockholms län så kunde det finnas ex. små rum (ej lägenheter alltså) med en hyra (andrahand) på kanske 8000 kr+/månad! Inte ovanligt med hyror på 11-15 000 kr/månad för en mindre lägenhet (typ. etta eller så). Min lägenhet jag har nu skulle jag aldrig få betala så låg hyra för om den låg inom Stockholms län (jag bor i en ganska stor tvåa med uteplats och har förstahandskontrakt, betalar långt ifrån de summor jag skulle få betalt för ett litet rum i Stockholm). 

Ska man köpa sin bostad så har jag då jag letade lägenhet sett bostadsrätter av typen etta med kokvrå för kanske 1,5 miljon+ (utgångspris) och de låg inte centralt alls utan ca 20+/- minuter från centralen med pendeln. 

En annan sak att tänka på är; visst det kan absolut finnas mer arbetsmöjligheter...men det finns ju också betydligt större konkurrens om de jobben om man bor i Stockholm. Det är ju inte bara du som söker jobb i Stockholm direkt... 

Lycka till, oavsett om du väljer att stanna kvar eller flytta till Stockholm.

Mvh/Chinesecrestedlover

Ps. låter kanske supernegativt inställd till Stockholm i mitt inlägg men egentligen skulle jag önska att jag aldrig hade behövt flytta...men för mig var det inte ett alternativ att bo kvar p.g.a. de höga bostadskostnaderna/höga hyrorna och extrema bostadsköerna tyvärr. Född och uppvuxen...men kommer antagligen inte kunna bo där igen. Stockholm i mitt Hjärta ds. 

Anmäl
2019-08-27 21:04 #23 av: Vash

#22 Det kan självklart finnas sådant som är dyrare i Stockholm, men det behöver inte nödvändigtvis vara det. Bostad är väl den sak som allra mest blir dyrare i Stockholm, särskilt om man köper bostad. Jag är registrerad i nästan alla bostadsbolag i Stockholm, både privata och sedan den allmänna kön. Jag är väldigt långt ifrån att ens vara nära en lägenhet såklart men har sett i statistiken att i alla fall flera hundra lägenheter varje år går till personer med 2-4 års kötid. Jag har 4,5 års kötid här i Norrköping på den kommunala bostadskön, och jag har ingen chans alls ens i förorterna här. I centrum i Norrköping pratar vi om 9-15 år, så bostadssituationen här är ganska illa så inte så stor skillnad. Jag står även i Uppsalas bostadsförmedling, tycker dels om Uppsala som stad och det är ju både billigt och smidigt att pendla till Stockholm för arbete om man bor där, så kanske det kan gå snabbare där. Jag kan även tänka mig nyproduktion med dyrare hyra vilket brukar förkorta kötiden rätt rejält.

Har jag missat någonting, men högkostnadskort för sjukvård och mediciner är väl samma i hela landet? Jag får betala 1150 kronor om året här i sjukvård (tillhör Region Östergötland) men när jag fått vård av Region Uppsala pga specialistvård så har de kostnader där räknats med i högkostnadsskyddet här så att jag fått frikort.

Jag såg att innanför tullarna (södermalm, vasastan, norrmalm, östermalm, kungsholmen) så verkade det vara 18-25 år, ibland mer, som du säger gällande bostadsköerna för förstahandskontrakt. Men såg en del bra områden som midsommarkransen, bromma, täby, lidingö, tyresö osv med bostadsköer på runt 4-10 år beroende på lägenhet osv. Då är det ju en bit in till innerstaden men då är det ju trygga bra områden, och inte förorter där man behöver oroa sig för våldtäkter och skjutningar på daglig basis.

Jag har sett lägenheter, nyrenoverade tvåor för under miljonen men då i områden långt utanför som södertälje eller huddinge. I övrigt verkar det som du säger, att 1.5-2 miljoner är minimipriset för små ettor. Ettor kostar runt 1-1,5 miljon i snitt här i Norrköping också, så skulle säga att vi har storstadspriser här men inte storstadslöner.

Det vet jag såklart, här i Norrköping finns det ju en del jobb utanför socialtjänsten men riktigt små kommuner finns ingenting annat förutom ev chefsjobb för äldreboende eller lss-boende. Jag kommer från trakterna kring Motala-Vadstena och i de städerna finns ju ingenting utöver socialkontoret och två äldreboenden typ, så det var så jag menade att man bör bo i en hyfsat stor stad för att kunna bredda sina möjligheter till mer intressanta jobb på arbetsmarknaden. I Stockholm finns enormt mycket sociala problem, och därför också enormt mycket fler jobb för en socionom som inte är de vanligaste  (socialsekreterare, kurator eller enhetschef). I små städer generellt finns det ju inga möjligheter till att arbeta statligt, ex kriminalvården, frivården, migrationsverket, försäkringskassan osv.

Jag tror det blir en flytt till Stockholm, eller till Uppsala, för att dels få bättre lön, fler jobbmöjligheter och kanske en större acceptans i och med att jag är hbtq-person. Det är iof inget jag berättar, och inget någon brukar se att jag genomgått en könskorrigering men det går ju såklart lägga ihop pusselbitar så att folk kan ana det av småsaker. Jag märker inte så mycket här, däremot senast jag var i mina hemtrakter märkte jag att folk stirrade som fan på mig - men då är jag uppvuxen där och alla där känner alla och vet om min tidigare identitet och hur jag brukade vara om man säger. I alla nya städer där ingen vet vem jag är blir jag ju inte lika dömd, men har bilden av att allt som är lite annorlunda mot normen är mer accepterat i Stockholm.

Sedan med lönejämförelsen är inte min nuvarande stad en bra ort att jämföra med då Norrköping betalar sämst i hela landet för socionomer, Örebro ligger 4,5 k mer i månaden än här i snitt ex som är jämförbar i storlek osv. Linköping ligger också riktigt lågt, så för att komma upp får man pendla till en liten kommun i länet eller till ett annat län.

Anmäl
2019-08-28 07:13 #24 av: Åsa S

Jo mycket är dyrare i Stockholm även gå ut att äta, åt en trevlig lunch i Wadköping Örebro för ett par veckor sedan det är ju ungefär som att sitta på skansen och äta men man behöver inte betala inträde samt lunchen med hemgjord Wallenbergare och hemgjort potatismos kostade 105kr det får man ju knappt en dagens lunch för i Stockholm och definitivt inte ifall man vill sitta i en fin äldre historisk miljö. +Hyror och liknande kan vara riktigt höga för de där lägenheterna som ibland har kort kötid min man fick en lägenhet i Barkarbystaden (precis när man börjat bygga ut där) han hade stått i kön några år och detta var vad det räckte till han betalade nästan 10 000kr i månaden i hyra för en tvåa och detta var några år sedan. Kan lägga till att det tar lika lång tid ta sig in till stan från där vi bor nu i kungsängen  som det gör i barkarbystan. Men kan man hålla sig flytande i flera år så kan man ju hitta lägenhet även på fler ställen ex. stiftelsen Elfvinggården ifall du lagligt sett är kvinna men man måste ha varit skriven i Stockholm i 5år min svärmor bor där, äppelviken är rätt fin för att vara nära stan tydligen födde ett rådjur ett kid i våras utanför svärmors lägenhet så det finns lantlig känsla. Hon fick en betydligt lägre hyra där än de hon flyttat runt till tidigare samt de har en massa gemensamma aktiviteter typ yoga, matlagning, ci gong i gemensamma lokaler det är nordens största kollektivboende för kvinnor man har dock egna lägenheter med litet kök med gemensamma balkonger och solterasser

Anmäl
2019-08-28 14:56 #25 av: Vash

#24 Jo, men - hyror för nyproducerade tvåor ligger runt 10 000 i hela landet. Det ligger runt dessa nivåer i Norrköping också för en tvåa som är nyproduktion, ibland är de till och med dyrare så tycker inte det var någon konstig hyra. Jag skulle inte personligen heller tycka det var för mycket utan en lägenhet för 10 i månaden känns acceptabelt för mig.

Restaurang vet jag inte så mycket om vad gäller priser. Jag går typ aldrig ut och äter här heller för jag upplever det för dyrt. Senaste restaurangen jag var på här hade bara maträtter mellan 350 och 550 kr, det var väl i och för sig en av de dyraste restaurangerna här gissar jag men upplever äta ute väldigt dyrt även här. Men det kanske är mycket billigare både med lägenheter och restaurang i Örebro än Norrköping, vad vet jag.

Och ja, jag är juridiskt sett kvinna och kroppsligt också fyi. Men har inte bott i Sthlm så korttidskontrakt, ungdomslägenheter osv går oftast bort för de brukar kräva att man redan bor i Sthlm för kunna söka dem

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.